test
måndag 6 september 2010
söndag 27 juni 2010
pseudovegetarisk pastasås - El Cheapo
Gjorde en god pastasås idag som jag tänkte dela med mig av.
2 portioner
1 dl röda linser
1 lök
1 burk tomater: Mutti för de rika, Lidls Nostia för de fattiga.
2 vitlöksklyftor
2 msk smör/margarin, 2 msk olivolja
1/2 buljongtärning - jag använde köttbuljong, därför är den inte helt vegan.
Oregano, Basilika, Chilipulver, Paprikapuver, Svartpeppar efter smak.
1 krm aromat
1-2 krm rökarom till linsvattnet
1/2 msk socker
2-3 msk tomatpuré
Salt
250 gr Spaghetti
En bit parmesan.
Lägg en dryg deciliter röda linser i blöt i en halvtimme
Koka upp vatten till de röda linserna, jag hade i salt och några droppar liquid smoke/rökarom.
Skölj av linserna och lägg i det kokande vattnet, på med ett lock och låt dem koka några minuter innan du ställer kastrullen åt sidan.
På med en annan kastrull och dra ner till fyran. Lägg i en rejäl klick smör och lite olivolja. Finacka en lök och bryn. När löken är nästan klar lägger du i en finhackad vitlöksklyfta och kryddor, rör om och se till att vitlöken inte blir bränd genom att hälla i tomatburken precis när vitlöken är lagom brynt.
I med aromat, socker, buljong och tomatpuré. Skölj av linserna i ett durkslag och lägg i dem oxå.
Nu låter du såsen puttra på ettan-tvåan å länge du tycker det behövs. Späd med vatten om den blir för tjock. Smaka av med den andra vitlöksklyftan och eventuellt salt och andra kryddor om det behövs innan servering.
Koka pastan och toppa hela härligheten med så mycket parmesan du har.
Upplagd av tiq kl. 22:29 0 kommentarer
Etiketter: Pasta, Pseudovegetariskt
söndag 27 september 2009
Pizzasallad
Nu är vitkålen billig och fräsch.
Lets make pizzasallad
Gör så här
Dressing:
Ta en burk, häll i nån deciliter vitvins- eller äpplecidervinäger, lite sockerlag eller socker eller honung, salt och en liten skvätt av det sista i en vit bag in box som står å blir dålig i kylen.
Ta en vitlöksklyfta å ge den en rejäl smäll och lägg i tillsammans med basilika och/eller timjan och lite svartpeppar. Skaka om och ställ burken åt sidan och låt bli god.
Strimla ett halvt vitkålshuvud så fint du kan, med en nyslipad skitvass kniv. Har du ingen går du till clas och köper deras kniv med hål i och diamantbrynet som är ihopfällbart och som kostar 19 spänn.
Nu ska vitkålen slakas. Banka den med en knytnäve, kastrull, eller kavla. Om man slakar med skållhett vatten tycker jag den blir tråkig, men det är valfritt.
slå vinägern över vitkålen (den ska ligga i en skål nu) rör om och täck med gladpack och ställ i kylen.
Innan servering häller du på extra virgin olivolja, rör runt. servera inte kylskåpskall.
Upplagd av tiq kl. 14:32 2 kommentarer
torsdag 3 september 2009
Köttfärslimpa b.o.k
Fortsätter med köttfärsrecept:
Köttfärslimpa med följande ingredienser:
Köttfärs
Ströbröd
Mjölk
Lök
Ägg
Kapris
Bacon
Ost
Salt och peppar
Häll ca 1,75 dl mjölk i en skål och lägg däri 5 msk ströbröd, rör om lite och låt stå att svälla i ca 10 min.
Blanda under tiden samman 400 g köttfärs med en nypa salt och lite svart- och vitpeppar, tillsätt i köttsmeten en riven halv gul lök,
ett ägg och ströbrödssmeten om den stått till sig.Lägg i ett par teskedar kapris och tärnad ost och bland lite försiktigt så det fördelar sig bra i smeten.
Smöra en sån avlång brödform lägg ner skivor av (1 pkt) bacon på botten så att det blir smidigt att lägga runt om färsen som nu ska ner i formen,
glöm inte att forma till smeten till en slags limpform (därav köttfärslimpa) och svep över baconet..
In i ugnen som är förvärmd till 175°, låt stå i typ en timme.Den här rätten serveras med fördel potatis(och brunsås), svartvinbärsgele och varför inte lite grönsaker.
Upplagd av frollen kl. 13:13 0 kommentarer
tisdag 1 september 2009
Semienkel Köttfärssås
Ja, en matblogg utan recept är ju ingen matblogg, och en blogg utan text kan man vara utan, så jag slänger in ett recept på smarrig köttfärssås.
Nedan kommer ett recept med ingredienserna:
Köttfärs
Matlagningsgrädde
Ketchup
Tomatpure
Svartpeppar
Vitpeppar
Vitlök
Makaroner
Köttfärs i lagom mängd 300-400g, nöt- eller blandfärs går bra.
Den steks upp i stekpanna.
I en kastrull har man förberett med att hälla i
en (1 liten sån tetra, 3 dl?) Matlagningsgrädde
I grädden rör man ner ketchup och tomatpuré, tills önskad färg och smak uppstår.
Ta även i kryddor, svartpeppar, lite vitpeppar och om man känner sig på humör en klyfta vitlök eller två (pressad).
Låt kastrullen stå på låg värme, 2.an blir nog bra.
Sleva ner köttfärsen i kastrullen och rör ihop.
Låt stå för att hålla varmt och puttra ihop sig ordenligt.
Pastaalternativet till de här skulle jag föreslå: Makaroner (Gammeldags Ideal)
Upplagd av frollen kl. 14:18 0 kommentarer
torsdag 6 augusti 2009
Squash och Zucchini....
... ja det är samma sak, och om man nu som jag på sommaren bor på landet o har tillgång till växthus här nere i schmöland så finns det gott om dessa. Då kan en göra så här, man skivar ca 6hg squash (ungefär 2 späda, jag har vägt) på längden med osthyvel. Sen gör en en efter smak en dressing med pressad citron, olivolja, svartpeppar och salt och blandar detta med squashen (helst gul och späd tycker jag, mer färg och inte så mkt kärnor o sånt) o låter ligga en stund typ en kvart räckte ( men blev lite mkt vatten så det kan man ju ta bort ifall man hinner). Sedan hyvla på parmesan och toppa med nötter, tex mandel eller någon annan nötmix eller frön man tycker e göddigött.
Tyckte detta var en mkt fräsch och syrlig sallad som säkert passar bra till det mesta men särskilt till lite mustigare mat . Har även hört att citronsyran hjälper kroppen att skynda på näringsupptaget, vilket för mig (och Frolle ;) ) som ska lägga på sig ett par kilon verkar bra.
Ska i dagarna försöka mig på en potatissallad med rostad potatis. Återkommer med detta och förhoppningsvis lite bilder.
Peace and love
Upplagd av Olle kl. 18:58 0 kommentarer
tisdag 23 juni 2009
Klang i kastrullen!
Här kommer snart massor med sköna recept på smaskigt käk och sånt som hör till.
Håll råkoll!
Upplagd av frollen kl. 19:44 0 kommentarer
Etiketter: Svårsmält