onsdag 16 januari 2013

Farinlimpa

Farinlimpor 4 st eller fler. (beror påj vilken jäst du använder)

Det här är ett mörkt sött bröd som passar året om men jag själv tycker att det passar bäst till jul... Nygräddad farinlimpa med nygrilljerad skinka o stark söt senap (gravaleijs eller Nibbles whiskeysenap) mmmm.

Ingredienser:
1/2 kg Farinsocker det lite kladdiga INTE FARINSTRÖ
1 liter vatten direkt från kranen
3 st jästbitar (helst Lidl´s då de jäser bättre)
3 st ägg
2 kg Rågsikt

Ta farinsockret o vatten uppvärmt under omrörning till ungefär fast så nära det går 37 plusgrader o tillsätt 3 st uppvispade ägg.
Smula i 3 jästbitar o låt dessa lösas upp innan du blandar i 2 kg rågsikt.
Blanda tills degen är jämn o slät. Kladdig är den som sjutton men det blir gott jag lovar.
Lägg under handdukar o jäs

Dela degen i 4 - 6 bitar o knåda dem o lägg i smorda formar eller direkt på plåten.
Tillbaks med handdukarna o jäs igen.

Värm ugnen till 200 plus ställ plåten eller formarna i mitten i 20 minuter
Pensla dem om ni vill ha mjukare topp.

Bred smör o ha en skiva skinka o senap på eller ha messmör o stureost på.

Ha det mumsigt

//H

0 kommentarer: